VERLIES, VERDRIET EN EEN PERENBOOM

Heerlijk: de peren zijn rijp! Grote, gele peren pluk ik van mijn perenboom, die helaas haar frisse zomerschoonheid kwijtraakt. Weemoedig denk ik terug aan de witte bloesem. “Dag boom, wat was je mooi!” De zomer is voorbij! Maar de eerste hap in een sappige peer maakt veel goed.

 

VOORBIJ

Als ritueelbegeleider werk ik vaak in situaties van “voorbij”. Meestal gaat het om verlies van dierbaren. Maar mensen ervaren in hun leven veel meer verliezen: verlies van gezondheid; verlies van toekomstperspectief als je wordt geconfronteerd met ziekte van jezelf of een naaste. Verlies van mogelijkheden, van een levensfase, van verwachtingen. Het leven draait door zoals de seizoenen elkaar afwisselen en steeds weer moet je iets achterlaten.

 

KRACHT

De natuur laat ons prachtig zien hoe elk verlies iets anders voortbrengt. Onstuitbaar is die kracht! Er is slechts één voorwaarde: het oude moet losgelaten worden om die kracht de ruimte te geven! Rituelen kunnen ons daarbij helpen. Door bewust een moment te beleven waarin je met symbolische woorden en handelingen in alle liefde en pijn afscheid neemt van het kostbare dat je kwijt bent geraakt, geef je jezelf de kans om dat ook daadwerkelijk te doen.

 

BEWUST

 

Oh nee, je bent echt niet ineens alleen maar blij, maar kan wel terugvallen op een belevenis die je helpt voort te gaan op de ingeslagen weg. Door bewust de smaak van een zoete peer te verbinden aan het verdriet om de vallende bladeren, maar tegelijkertijd ook aan dankbaarheid voor de witte bloesem en warme zomerzon die verloren gingen, krijg je de kracht om in de winter te vertrouwen op een nieuwe lente en een nieuwe oogst. Geen peren zonder bloesem; geen zaden zonder verval; geen groei zonder verlies; geen dankbaarheid zonder herinneringen. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0